GENE 675

Ένα σκάφος που πραγματικά εντυπωσιάζει!

Η γάστρα του GENE 675 προέρχεται από τροποποίηση μιας γάστρας που ταιριάζει στον κυματισμό των ελληνικών θαλασσών και έχει κατά κόρον χρησιμοποιηθεί -τροποποιημένη ή όχι- από τους περισσότερους έλληνες κατασκευαστές. Το πολύ ψηλό και φαρδύ chine είναι κύριο χαρακτηριστικό της. Σε κάθε πλευρά της διέδρου τρέχουν τρία παρατροπίδια, με το ψηλότερο από αυτά να καταλήγει στο transom δίνοντας στο σκάφος την υψηλότερη γραμμή πλεύσης. Η βαθιά γάστρα (είσοδος 52°, deadrise 25°), με τα δύο χαμηλότερα παρατροπίδια να τελειώνουν σταδιακά πριν το transom, πλέει βυθισμένη στην πρύμνη φροντίζοντας για την ευστάθεια του σκάφους στις υψηλές ταχύτητες.
Επάνω, λοιπόν σε αυτή τη γάστρα με το ψηλό και φαρδύ chine χτίστηκε ένα κατάστρωμα με εξωτερικό πλάτος 2,7μ. και μέγιστο εσωτερικό 2,10μ. Αυτό έχει επιτευχθεί χάρη στη χρήση αεροθαλάμων σχήματος “D” από την κονσόλα και πίσω. Στην πρύμνη οι αεροθάλαμοι είναι «πολυεστερικοί», με τα μπαλόνια από Hypalon neoprene να τελειώνουν ένα μέτρο πριν. Αυτός ο τρόπος κατασκευής χαρίζει μεγάλο εσωτερικό όγκο στο πρυμνιό ταμπούκι, ελαχιστοποιώντας συγχρόνως και τις φθορές των αεροθαλάμων, που το τελείωμά τους στην πρύμνη είναι συνήθως ένα από τα ευαίσθητά τους σημεία. Η χαμένη εφεδρική πλευστότητα αντικαθίσταται με τοποθέτηση πολυουρεθάνης.
Η πλώρη του σκάφους είναι πολυεστερική, με μεγάλη και φαρδιά δελφινιέρα, πάνω στην οποία πολύ σωστά (για να μην ενοχλεί κατά την επιβίβαση-αποβίβαση) σε χαμηλότερο επίπεδο τοποθετείται ο εργάτης της άγκυρας. Η επιθεώρηση του εργάτη και του στρίτσου γίνονται από κάθετο πορτάκι. Στη βάση του κλασικού τραπεζοειδούς ταμπουκιού της πλώρης είναι τοποθετημένο το ρεζερβουάρ νερού 100 λίτρων, και ο χώρος που παραμένει ελεύθερος συνεχίζει να είναι μεγάλος, με καθαρές εσωτερικές διαστάσεις: 0,45μ. (βάθος), 1,10μ. (μέγιστο πλάτος), 0,85μ. (μήκος). Αξίζει να σημειωθεί πως και το άνοιγμα του ταμπουκιού είναι ιδιαίτερα άνετο (βάση μεγάλη 0,95μ., βάση μικρή 0,55μ. και ύψος 60εκ.), στοιχείο που το καθιστά πιο λειτουργικό.
Τα ελεύθερα τετραγωνικά που υπάρχουν στο κατάστρωμα είναι 3,14 χωρίς να υπολογίσουμε τα 1,68τ.μ. της πασαρέλας. Η κονσόλα βγαίνει μονοκόμματη από καλούπι, τοποθετημένη στη δεξιά πλευρά του σκάφους, μια κατασκευή που θυμίζει το ιταλικό Lord της Overboat, όπου κι εκεί ο σχεδιαστής εξαντλεί τις ιδέες του προκειμένου να πετύχει την μέγιστη «τουριστική» λειτουργικότητα. Η κατασκευή συνεχίζει στη δεξιά πλευρά με τη θέση διακυβέρνησης (με ανακλινόμενο κάθισμα που εξυπηρετεί όρθια και καθιστή οδήγηση) και τελειώνει πριν το πορτάκι που οδηγεί στην πασαρέλα, με τον πάγκο που κρύβει το νεροχύτη του σκάφους και χώρο αποθήκευσης στο εσωτερικό του.
Στην άλλη πλευρά του GENE 675, ο κατασκευαστής έχει σχεδιάσει καναπέ σχήματος «Γ», με τη μεγάλη πλευρά να ξεκινάει από το ύψος της κονσόλας. Σε οποιαδήποτε θέση κι αν σταθείς στον καναπέ, κάθεσαι αναπαυτικότατα και στηρίζεσαι σωστά. Το ταξίδι είναι ευχάριστο, ιδιαίτερα για τον κυβερνήτη που νιώθει όλη την παρέα δίπλα του να συμμετέχει.
Οι χώροι αποθήκευσης είναι πολλοί. Μόνο το εσωτερικό του πρυμνιού ταμπουκιού (η μικρή πλευρά του τριγωνικού καναπέ) έχει μέγιστο πλάτος 2,50μ., ενώ η μεγάλη πλευρά του καναπέ κρύβει χώρο μήκους 1,80μ., πλάτους 0,40μ. και βάθους 0,55μ.
Στο κάθισμα διακυβέρνησης που έχει διαστάσεις 0,4Χ0,58Χ0,8μ. μπορεί να τοποθετηθεί ηλεκτρικό ψυγείο, ενώ η κονσόλα, που διαθέτει και κάθισμα εμπρός της, αξιοποιείται εσωτερικά μια που διαθέτει πάνω από 300 λίτρα αποθηκευτικού χώρου.
Στην πασαρέλα της πρύμνης τοποθετείται βάση βοηθητικού κινητήρα στην αριστερή πλευρά και στη δεξιά η σκάλα ανόδου. Μεγάλη ευκολία, αλλά και ένδειξη πως όλα έχουν μελετηθεί σωστά, αποτελεί η πρυμνιά άγκυρα που βρίσκει θέση αριστερά στον «πολυεστερικό» αεροθάλαμο και μαζεύεται με τη βοήθεια δεύτερου εργάτης που είναι τοποθετημένος στο ταμπούκι της πρύμνης.
Στο σκάφος, με τις ανάλογες προσθήκες, διαμορφώνονται σε πλώρη και πρύμνη δύο κρεβάτια, που κοιμίζουν με άνεση 4 άτομα. Η θέση και το ύψος του rollbar διευκολύνουν το άνετο πέρασμα προς την πρύμνη, αλλά και στην τοποθέτηση τέντας-δωματίου σε ύψος που δίνει αίσθηση άνεσης σε όσους επιλέξουν το σκάφος για ναυτικό τουρισμό.

Στη θάλασσα…

Στο σκάφος είναι τοποθετημένος ο Suzuki DF 200 των 3.614cc, βάρους 263 κιλών, με προπέλα βήματος 21,5’’. Τα φορτία στο σκάφος κατά τη διάρκεια των μετρήσεων ήταν: 200 λίτρα καύσιμα, 100 λίτρα νερό και τρία άτομα. Η θάλασσα είχε κυματισμό 4B βοριά ανοιχτά του Λαγονησίου, ενώ επικρατούσε δυνατός στεριανός αέρας με ένταση άνω των 5B.
Με το κατέβασμα της μανέτας το βαρύ σκάφος των 900 κιλών πλανάρισε σε 3.8’’ και πολύ γρήγορα –σε 5,7’’- ανέπτυξε ταχύτητα 25 knots. Στις 4.000 σ.α.λ. το σκάφος έπλεε με ταχύτητα 28,5 knots, καταναλώνοντας 1,26 λίτρα/ν.μ. που ήταν και η οικονομικότερη.
Χρησιμοποιώντας το standard ρεζερβουάρ καυσίμου των 220 λίτρων και διατηρώντας αυτή την ταχύτητα κρουαζιέρας η αυτονομία είναι κοντά στα 170 ν.μ. Φυσικά και μπορεί να τοποθετηθεί και extra ρεζερβουάρ περίπου 200 λίτρων. Όσον αφορά στην πλεύση, το σκάφος σου έδινε την αίσθηση αρκετά μεγαλύτερου. Πολύ καλή απόσβεση, καμιά τάση ορθοπλωρίσματος και ελάχιστο βρέξιμο παρά το δυνατό αέρα. Μόνο όταν πλέαμε με τον καιρό στη μάσκα, έμπαινε λίγο spray στο σκάφος, κάτι που ήταν απόλυτα φυσιολογικό. Στις απότομες στροφές το σκάφος ήταν απόλυτα ελεγχόμενο και ασφαλές, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η άνεση που απολαμβάναμε καθισμένοι στον καναπέ του σκάφους σε συνθήκες όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές.
Εν κατακλείδι, ο κατασκευαστής έχει καταφέρει να παντρέψει μια βαθιά γάστρα με ένα «τουριστικότατο» κατάστρωμα. Μεγάλα «ατού» του σκάφους, πέρα από την πλεύση, είναι οι πολλοί –και με μεγάλη χωρητικότητα- αποθηκευτικοί του χώροι, αλλά και το ελεύθερο deck και η διαρρύθμισή του. Το GENE 675έρχεται να καλύψει ανέσεις που ο χρήστης θα έβρισκε σε αρκετά μεγαλύτερο σκάφος και αποτελεί μια πρόταση που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε!

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Εξωτερικό μήκος 6,7 μ.
Εξωτερικό πλάτος 2,75 μ.
Αριθμός αεροθαλάμων 4
Διάμετρος αεροθαλάμων 0,48-0,56 μ.
Ρεζερβουάρ καυσίμου 220 λίτρα
Ρεζερβρουάρ νερού 100 λίτρα
Βάρος 900 κιλά
Ιπποδύναμη 175-200 Hp
Άτομα 6
Πιστοποίηση CE Κατηγορία C

Μετρήσεις

Κινητήρας: Suzuki DF 200
Προπέλα: 21,5’’
σ.α.λ. κόμβοι λ./ώρα λ./ν.μ.
2.000 7,5 11 1,46
2.500 11 20 1,8
3.000 17 23 1,35
3.500 23 31 1,34
4.000 28,5 36 1,26
4.500 34 47 1,38
5.000 37,5 58 1,54
5.500 42 70 1,66
5.800 43 73 1,69
Πλανάρισμα από στάση: 3,8’’
Ταχύτητα 25 κόμβων: σε 5,7’’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *